пʼятницю, 5 травня 2017 р.

"На Русалчин Великдень" у Тульчині


Якщо Ви скористаєтесь запрошенням і приїдете 4 і 5 червня за враженнями на  OPERAFEST TULCHYN, будете мати унікальну можливість  послухати звучання опери "На Русалчин Великдень" на тій  землі, де вона була створена.

 Приголомшлива українська опера-феєрія «На Руслалчин Великдень», яка поєднала двох музичних геніїв України – Миколу Леонтовича і Мирослава Скорика, ексклюзивно прозвучить 4 червня о 18.00 на концерті-відкритті фестивалю OPERAFEST TULCHYN.

   Потужна сила симфонічного оркестру й хору, казковий і реальний світи, фольклорний колорит і українська міфологія, сила жертовності і любові, яка здатна здолати все на світі…


Картинки по запросу Леонтович памятник Тульчин   Микола Леонтович, автор всесвітньо відомого «Щедрика» і більше сотні хорових мініатюр обробок українських народних пісень, так захопився казковим сюжетом майже дитячої казки Бориса Грінченка «На Русалчин Великдень», що у 1919 році буквально за пару місяців створив перший акт лірико-фантастичної оперу про русалок.
Вперше композитор виконав твір 29 жовтня 1920 року у Тульчині для своїх друзів, серед яких були Кирило Стеценко та Павло Тичина.
У 1977 році, до сторіччя з дня народження Миколи Дмитровича, український композитор Мирослав Скорик закінчив оперу, відредагував та інструментував її, а літератор Д. Бобирь доопрацював лібрето.

Того ж року її було поставлено на сцені Київського театру опери та балету імені Т. Г. Шевченка.

В рамках Перших асамблей Леонтовича у червні 2008 року опера прозвучала на тій землі, де вона була створена – у Тульчині. Диригував тоді сам Мирослав Скорик, який напередодні також підготував нову редакцію твору спеціально для вінницьких виконавців.
   Завітавши на 
OPERAFEST TULCHYN Ви зможете побувати в будинку, де жив великий композитор, зараз це музей- квартира М.Д.Леонтовича, відчути атмосферу того часу, а також скористатись екскурсійним маршрутом "Тульчи в долі М. Д. Леонтовича" за програмою:

1.     Пам’ятник М. Д. Леонтовичу.
Творчий шлях композитора. Хорова капела ім. М. Д. Леонтовича. Вшанування пам’яті композитора в Тульчині.
2.     Жіноче єпархіальне училище. Нині школа-ліцей. 
Розповідь про роботу М. Леонтовича в жіночому єпархіальному училищі, спогади учениць-єпархіалок.
3.     Музей-квартира М. Д. Леонтовича.
Дві меморіальні кімнати та три експозиційні зали.
Експозиційні зали:
Тема 1. Становлення таланту М. Д. Леонтовича.
Тема 2. Творча зрілість композитора.
Тема 3. Леонтович на Донбасі.
Тема 4. Київський період життя композитора.
Тема 5. Значення творчості Леонтовича.
1-ша меморіальна кімната: робочий кабінет - ознайомлення з унікальними експонатами: фортепіано композитора, робочий стіл, письмове приладдя, ноти та інші особисті речі Леонтовича.
Тема 1. Музично-педагогічна діяльність Леонтовича в Тульчині.
2-га меморіальна кімната: вітальня – відображено інтер’єр вітальні за часів життя композитора
                                  Початок маршруту. Брама. Центральний вхід
                                                     Палац Потоцьких.

                                

Немає коментарів:

Дописати коментар