четвер, 4 травня 2017 р.

Випадковість чи закономірність? Тульчин 1787 - відкриття «operhauz» .Тульчин 2017 - OPERAFEST TULCHYN

230 років тому в травні 1787 року король Польщі Станіслав-Август Понятовський в Тульчині в палаці Потоцького слухав італійську оперу.
А також було відкрито нову театральну будівлю – «operhauz» у новому архітектурному стилі, споруджений за проектом архітектора Лакруа. 
А сьогодні Тульчин зустрічає 4 і 5 червня міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN.
Будівництво палацу Потоцьких було закінчено у 1782 році. Палац був такий гарний,  стояв на рівні з королівськими палацами. Його відвідували гості, але рідко хто з родичів. У травні 1787 року в Тульчині, Брацлаві, та Немирові побував король Станіслав-Август Понятовський, що повертався після зустрічі з Катериною ІІ у Каневі. Спочатку відвідав Немирів. Тут його урочисто вітали, салютуючи з гармат. Представник графа показав королю ткацькі мануфактури, публічну бібліотеку і гордість графа – кадетський корпус: військову школу для шляхти.
      17 травня 1787 року, о 9-й  ранку король рушив до Тульчина. За півмилі від міста його зустрів граф Станіслав Потоцький. Він слабував і йому напередодні двічі пускали кров. Графа супроводжував брацлавський каштелян Марцін Грохольський, підчаший коронний Чацький, генерал артилерії князь Сапега та інші.
      У Тульчині короля вітали місцеві євреї на чолі з рабином, а перед палацом – графиня Жозефіна Потоцька, жінка Грохольського, родичка графа жінка Северина Потоцького Ганна-Теофілія із дому Сапегів, графиня Чацька (із дому Потоцьких), графиня Мощенська (із дому Свейковських), графиня Холоневська (із дому Рущевських).
     У день приїзду короля відбувся урочистий банкет на 150 осіб. За обідом були присутні король, родина графа Станіслава  Потоцького, Брацлавські сановники, сенатори, дами.  Після обіду був влаштований концерт Teodore Ferrari, славного музиканта (колишнього кріпака з сусіднього села Копіївки, якого до навчання музиці за кордоном звали Федір Ковальчук), після якого грали французьку і польську комедію, яку виконувала ясновельможна пані Wojewodzina з вишуканими дамами і кавалерами для ушанування самого монарха. Після закінчення комедії та італійської опери, з’явилася чудова ілюмінація з усіх мансард квадратного двору з кількома тисячами масляних ламп. У фіналі видовища було виставлено піраміду з монограмою ордена
Св.Станіслава, прикрашену чудовим світлом. Наступними були асамблеї зі стріляниною з гармат і сильною ручною стрільбою, що тривали до третьої години ночі.
      Наступного дня, 18 травня 1787 року, прийом короля продовжувався комедіями і балами аж до 5 год. ранку.
     19 травня 1787 року після обіду всі мали їхати до лісу, що знаходиться за півмилі звідси, облаштованого на кшталт англійського саду, говорять, що місце дуже гарне, потім вирушили до театру, який був ілюмінований. Ввечері того ж дня, в маєтку було відкрито нову театральну будівлю – «operhauz» у новому архітектурному стилі, споруджений за проектом архітектора Лакруа. Хоча запланована на цей день оперна вистава і не відбулася (більша частина акторок захворіли), подію супроводжувало виконання італійської і турецької музики капелою з  «virtuoso» Феррарі на чолі...”
      Король перебував у Тульчині з 17-го по 20-е травня 1787 року. На честь перебування короля граф звів у центрі міста колону з написом про відвідини, а мешканцям Тульчина, що жили в радіусі «12 тисяч ліктів» або 1 милі від неї, дарував волю.


      Нині пам’ятна колона розташована на території Тульчинського краєзнавчого музею.       
                                               Владіслав Вігуржинський

Немає коментарів:

Дописати коментар