неділю, 30 квітня 2017 р.

КОЛОНА на честь короля





         Шановні читачі, пропоную вашій увазі своєрідну подорож в історичне минуле нашого міста Тульчин.
         Два століття тому його вулиці та площі мали зовсім інший вигляд. 
 17 травня 1787 року останній польський король Станіслав Август Понятовський на зворотньому шляху з Канева заїхав в Тульчин до графа Станіслава Потоцького та пробув тут 4 дні. 
        Володар маєтку граф Щенсний Потоцький запрошував короля до себе для обопільного примирення, після неприємних сутичок з королем. На згадку про візит короля, Потоцький подарував свободу мешканцям Тульчина, що проживали в радіусі “12 тисяч ліктів” (або 1 польська миля, яка дорівнює близько 8 кілометрів).
                 Колону було встановлено в центрі міста,  зараз, то на перехресті біля кінотеатру. Пам'ятний знак складався з кам’яного п’єдесталу, на який поставлена витесана з піщаника колона, яка закінчувалась залізною кулею зі шпилем. Навколо колони в барельєфі зроблено напис польською мовою, якай засвідчує про те, що граф Станіслав Потоцький кріпосним мешканцям Тульчина подарував міщанські права та звільнив їх від кріпосної залежності.
Цей історичний знак простояв  близько 170 років, до 1956 року. За клопотанням голови Тульчинського райвиконкому колону було демонтовано “як така, що закриває собою перспективу пам’ятника Суворову”. Близько шести років на цому місці  стояв електричний стовп. Потім колона просто лежала біля огорожі краєзнавчого музею.
                           
Зараз  знаходиться на території Тульчинського краєзнавчого музею в неповному вигляді, відсутні металева куля та шпиль.
                                                    В.Вігуржинський

Немає коментарів:

Дописати коментар